Regija

 

Grad Vodice

vd1

Nedaleko od Šibenika u živopisnoj uvali okružen brojnim otocima i otočićima nalaze se Vodice, jedno od najuređenijih mjesta primorske Hrvatske.
Blizina Kornatskog otočja i kanjona rijeke Krke s prekrasnim slapovima te dobra uređenost grada, plaža i parkova čini Vodice poželjnom i atraktivnom turističkom destinacijom. Kao malo koji grad živi i noću i danju te uvijek nudi nešto novo i nesvakidašnje. Nadaleko su poznate vodičke pučke tradicionalne fešte, uskršnji i božićni običaji, kulturne i zabavne priredbe, festivali, Večeri dalmatinskih klapa, sportska natjecanja: regate, big game fishing, biciklizam…

Bogat noćni život i obilje zabave čini Vodice jednim od najatraktivnijih mjesta na Jadranu. Tko jednom posjeti Vodice, uvijek im se vraća!

Izvor i više informacija: www.croatia.hr


 

NP Krka

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a zbog posjetitelja postoje i turističke djelatnosti. S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina.

Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

Izvor i više informacija: www.npkrka.hr


 

NP Kornati

Brojni kornatski vidikovci nude doista nezaboravne trenutke i dojmove. Zanimljivi geološki i geomorfološki fenomeni, koje ćete zasigurno vidjeti, ostaju dugo u sjećanju.
Do vidikovaca nije posebno teško doći. Ipak, ljeti treba imati na umu jako sunce koje može pješačenje učiniti nesnosnim. Ponesite kape i ostalu opremu protiv sunca, jer je hlada u Kornatima jako malo. Kopneni dio NP “Kornati” u potpunosti je u privatnom vlasništvu uglavnom mještana Murtera s obližnjeg istoimenog otoka. Stoga se, prilikom pješačenja po otocima, ponašajte se kao dobar i pažljiv gost.

Izvor i više informacija: www.np-kornati.hr


 

Grad Šibenik

 

jezgra1Grad Šibenik, glavni grad Šibensko-kninske županije, je najstariji samorodni grad na hrvatskoj obali, koji se po prvi put spominje 1066. godine u poslanici kralja Petra Krešimira IV, zbog čega se često naziva i Krešimirovim gradom.

Tek u 13. stoljeću dobiva status Grada, što je razlog početka gradnje njegovog današnjeg glavnog gradskog simbola, šibenske katedrale sv. Jakova , koja je 2000. godine dobila zasluženo mjesto na UNESCO-voj listi spomeničke baštine.

Grad Šibenik ima još jedno ime – Grad Djece, jer već skoro 50 godina zaredom je domaćin jedine dječje manifestacije u Hrvatskoj međunarodnog karaktera, Međunarodnog dječjeg festivala, po kojem je poznat u svjetskim razmjerima.

Izvor i više informacija: www.sibenikregion.com